86 92 24 62 info@hoerningtand.dk

Kontakt

86 92 24 62

Fyldninger

Hos Tandlægerne i Hørning gør vi meget ud af, at vores fyldninger skal ligne rigtige tænder

Hvad er en fyldning?

En fyldning laves hyppigst i tandfarvet plast og kan erstatte dele af tanden, der er blevet mistet af på grund af f.eks. brud, udskiftning af en gammel defekt sølvfyldning, caries eller slidtage. En fyldning erstatter dermed den defekte og manglende del af din tand.

Materialet til en plastfyldning bliver lavet af en blanding af glas og harpiks, og den bliver fremstillet i en farve, så den blender naturligt ind i tanden og ikke er synlig i munden. Plastens bløde konsistens inden lyshærdningen gør, at materialet nemt kan formes, så den bliver perfekt tilpasset din tand.

En stor fordel ved en plastfyldning er, at plasten limes til tanden og dermed er langt mere tandbesparende at bruge end sølv, som skal lægges underskårent i tanden, og derved udtynder tanden mere.

Levetiden på en fyldning er som regel meget langvarig. Det siges, at jo større din tandfyldning er, desto kortere levetid kan den have, da en tandfyldning kræver et vist fundament af egen naturlig tand for at kunne holde. Derfor anbefales en plastfyldning typisk til kosmetisk tandpleje samt ved mindre huller.

Hos Tandlægerne i Hørning laves en tandfyldning primært med plast, da plast er et stærkt og æstetisk materiale, som vi vurderer har de bedste kvaliteter i forhold til andre produkter.

Hvornår har man behov for en fyldning?

Hvis skaden er sket, og en tand har fået et hul, så er vi nødt til at bore det bløde væv væk og lægge en plastfyldning for at standse sygdomsudviklingen og beskytte resttandsubstansen. Derved genetableres tabte tyggeflader, og æstetik og funktion genoprettes.

Skal vi kontakte dig?

Udfyld skemaet via linket og vi kontakter dig snarest.

Akutte smerter og tandfyldninger

Nogle gange kan en tandfyldning enten falde ud eller løsne sig så meget at tandbenet under fyldningen bliver blottet. Dette kan give anledning til både isninger og smerter. Du bør snarest muligt kontakte os for en tid. Hvis du ringer inden kl 11, og har du behov for akut hjælp, garanterer vi, at vi har en tid til dig samme dag. 

Indtil du møder op kan smerterne afhjælpes med paracetamol og ipren.

Hvordan laves en plastfyldning?

Når du skal have lavet en plastfyldning, vil din tandlæge starte med at lægge en lokalbedøvelse ved den pågældende tand, hvis dette er nødvendigt, eller såfremt du selv ønsker det.

Før en tandfyldning kan lægges, skal cariesangrebet standses, og det beskadigede tandvæv skal fjernes. Når hullet er helt rent og kun det sunde tandvæv står tilbage, er tanden klar til en støbeform. Støbeformen sættes fast på tanden med en holder og en kile i bunden, for at der kan holdes helt tørt under fyldningsterapien.

Inden fyldningsmaterialet kan blive fyldt i din tand, skal din tand klargøres med en forbehandling, så en kemisk binding mellem tand og fyldningsmateriale kan opnåes. Din tandlæge vil derfor rense og klargøre din tand med forskellige væsker. Denne del af behandlingen kræver, at der er helt tørt i området, da din plastfyldning ellers ikke vil hænge fast. Du vil derfor få lagt vatruller ind i kinden, og der vil blive holdt sug ved området for at skabe tørlægning. Plasten bliver lagt i i nogle lag af en vis tykkelse, som bliver belyst med ultraviolet lys for at hærde plasten. Dette gøres indtil hullet er fyldt helt op med fyldningsmateriale. Plastfyldningens lag kan variere i farvenuancer for at få fyldningen til at se så naturtro ud som muligt. Afslutningsvis tilpasses din plastfyldning, så din tand igen får sin normale form og højde.

Når din tandlæge er færdig med at lave din nye plastfyldning, vil du kunne benytte din tandfyldning med det samme – med mindre du er bedøvet, så anbefaler vi, at du venter til din bedøvelse er aftaget, for at du ikke skal komme til at bide dig i kinden.

Yderligere information om en plastfyldning

Hvad er plastens egenskaber?

Plast har en række gode egenskaber, som vi er glade for at arbejde med hver dag:

  • Tandbesparende: Plast binder sig direkte på tanden, og derved undgåes, at der skal bores sund tand væk for at få fyldningen til at sidde ordentlig fast.
  • Æstetisk: Plasten har næsten samme farve som din naturlige tand, så de fleste gange vil vi kunne ramme din egen tandfarve ret præcist og dermed opnå et flot resultat. Til fortænder vil vi gerne gøre lidt ekstra, og her har vi plast, som kan efterligne samspillet mellem det mere farvemættede tandben og den gennemsigtige emalje, så resultatet virkelig kan blive flot.
  • Stærkt og formbart: Da plastmaterialet ovenikøbet er stærkt og let at formgive, er det muligt at genopbygge en tand, så den ligner en naturlig tand og dermed føles naturligt i munden.
Kan der komme gener efter en plastfyldning er lagt?

De første dage efter din nye fyldning er lagt, vil du kunne opleve små gener i form af isninger og ømhed ved tygning. Disse symptomer plejer som regel kun at være kortvarige og derfor ikke behandlingskrævende.

Hvis du derimod har fået lavet en stor, dyb tandfyldning, og ømheden ikke aftager, vil årsagen kunne skyldes, at din tandfyldning ligger i nærheden af tandens nerve. I disse tilfælder vil der være risiko for, at din tand kan ende ud med at skulle have en rodbehandling. Din tandlæge vil altid informere dig, hvis der skulle være mulige risici i forbindelse med din behandling.

Hvis tanden stadig føles for høj 1 -2 uger efter du har fået lagt fyldningen, bør du ringe til os for en tid, idet fyldningen måske ikke er pudset tilstrækkelig. Det kan være svært at pudse fyldningen korrekt ind under bedøvelse.

Skal jeg udskifte mine gamle sølvfyldning til plast?

Hos Tandlægerne i Hørning udskifter vi kun de gamle sølvfyldninger, hvis de trænger. En sølvfyldning har mange gode kvaliteter, som på visse parametre slår plastens egenskaber. Vi mener, at der skal være en klar indikation for et skift, idet der sker en belastning af tandnerven  hver gang, der bores i en tand. Derfor tror vi på kun at udskifte sølvfyldningerne, når de bliver defekte, eller hvis der opstår hul eller revner ved dem.

Sølvfyldninger blev gjort forbudte indenfor tandlægebranchen på grund af miljømæssige årsager – ikke på grund af sundhedsmæssige årsager. Når sølvfyldningen først er der, er det meget lidt, den afgiver til sine omgivelser.

FIND OS

Tandlægerne i Hørning
Nørre Alle 21 – 8362 Hørning

Tlf: 86 92 24 62

info@hoerningtand.dk

Gratis parkering i 3 timer – husk at sætte din P-skive

Tandlægerne i Hørning

Har du flere spørgsmål til fyldninger?

Du er altid meget velkommen til at kontakte os, hvis du har yderligere spørgsmål. Vi gør meget ud af at forklare om vores behandlinger, så du på bedst mulige måde kan tage de rigtige beslutninger for dig og dine tænder.