86 92 24 62 info@hoerningtand.dk

Kontakt

86 92 24 62

Tandlægeskræk

Vi lægger stor vægt på at møde dig lige præcis der, hvor du er, og vi vil gerne hjælpe dig til en frisk start

Vi behandler tandlægeskræk med omsorg

Hos Tandlægerne i Hørning er det en hjertesag at behandle dig med tandlægeskræk, og vi har stor erfaring i at møde dig lige præcis der, hvor du er. Hos os sætter vi altid ekstra tid af til dig, for med tandlægeskræk vil du have ekstra brug for omsorg. Derfor er det meget vigtigt, at du gør os opmærksom på, at du lider af tandlægeskræk, når du ringer og bestiller en tid i telefonen, så vi kan sætte ekstra tid af til dig. For tid, god planlægning og rolige rammer vil være essentielt for en gradvis opbygning af en tillidsfuld atmosfære, hvor tandlægeskrækken kan bearbejdes og udfordres.

Tandlægeskræk kan nedarves til din børn

Hvis dine børn mærker, at du har en frygt for at gå til tandlæge, vil der være en større risiko for, at de også vil få en tandlægeskræk. Derfor er der al mulig god grund til at komme i gang med at få bearbejdet din skræk, så du ikke får givet den videre. Indtil du får styr på din egen fobi, bør du lade andre tage dine børn til tandlæge.

Skal vi kontakte dig?

Udfyld skemaet via linket og vi kontakter dig snarest.

7 gode råd til dig med tandlægeskræk

1) Erkend din fobi

Accepter at du har svært ved dette! Først ved en fuld erkendelse af, at dette er et reelt problem, vil du kunne tage fat om det på en måde, hvor du kan bearbejde dit problem på en konstruktiv måde. Jo længere tid du går med din angst, jo mere kan den komme til at fylde i dig og des alvorligere kan dine tandproblemer blive.

Tegn på en typisk tandlægefobi:

  • Hyppige overspringshandlinger i forbindelse med at gå til tandlæge
  • Du kommer kun til tandlæge, når det gør ondt
  • Nedbrudt tandsæt
2) Tag en support gruppe med

Vi har god erfaring med, at der tages en pårørende eller ven med, som du er tryg ved, og som kan støtte dig på den helt rigtige måde – både her på klinikken, men også i at komme afsted til dine aftalte tider. Du har brug for al den hjælp, du kan få, for at få den onde cirkel brudt.

3) Fortæl hvad du er bange for

Det er vigtigt at få sat ord på det, du er bange for, så vi præcis ved, hvad vi skal tage specielt hensyn til. Vi er alle summen af vore erfaringer og en hændelse sat sammen med smerte, kan sætte sig dybt fast i én. For mange, er det smerte i forbindelse med et tandlægebesøg, der har forårsaget tandlægeskrækken. Andre har følt tab af kontrol ved, som barn, at blive holdt fast. Du er ikke alene – ca 4 ud af 10 har en form for tandlægeskræk.

4) Genvind kontrollen

For at kunne være i en situation, hvor du har allermest lyst til at spænde løbeskoene på og løbe væk, er det vigtigt, at du får genskabt kontrollen med situationen. Det er derfor meget vigtigt, at du ved, hvad der skal ske, før det sker, og at du giver os feed back, ved det mindste du mærker, så vi kan reagere på det med det samme. Det er et samarbejde mellem dig og din tandlæge!

5) Træk vejret

Husk at trække vejret roligt og dybt.

Hvis du trækker vejret hurtigt og overfladisk, vil du ikke få nok ilt ned i systemet, hvilket vil forårsage svimmelhed og utilpashed. Hav derfor focus på at trække vejret roligt og med dybe vejrtrækninger – roen derved vil forplante sig til resten af din krop og være en god modvægt til din indre uro.

6) Fokuser på noget andet

Tag din ynglingsmusik med på til telefonen og nogle øretelefoner og lyt til det under behandlingen. For nogen kan det have stor effekt og tage brodden af de værste lyde. Du kan stille musikken præcis så højt, at du stadig kan høre vore beskeder til dig.

7) Bliv ved!

Når du først har fundet din motivation til at komme i en proces med at bearbejde din fobi, så bliv ved. Langt de fleste når dertil, at de ved, at de kan gennemgå en hvilken som helst behandling, hvis blot det bliver gjort på en bestemt måde. Man kan vænne sig til meget 😉 og jo flere gange du ligger i stolen og får en god oplevelse, des nemmere bliver det. Det er dejligt at få frigjort al den bekymrende energi til andre gode ting.

”En ubehandlet tandlægefobi kan over tid vokse sig til et kæmpe bjerg, hvor toppen ikke kan ses. Din skræk kan bygge sig op til urealistiske højder over år og derved bliver det at gå til tandlæge et helt uoverskueligt projekt. Du er nødt til at gøre dig klart, at en tandlægefobi højst sansynligt ikke overvindes på én gang og møde dig selv i, at du har en fobi. Ligesom et stort bjerg bestiges i etaper, bearbejdes en tandlægefobi også i faser. Det kan være hårdt arbejde, især i starten, men vi vil gerne stå ved din side hele vejen og hjælpe dig så godt, vi kan. For de flestes vedkommende, forsvinder tandlægeskrækken efter få gange.”

Hvordan behandler vi dig med tandlægeskræk?

Fase 1: Svesken på disken!

Vi skal have dig til at sætte ord på din frygt og fortælle om de hændelser, der ligger til grund for din tandlægeskræk. Bare det at fortælle om det, kan hele mange sår. Ved at kende den præcise årsag til din skræk, kan vi på bedst mulig måde tilrettelægge din behandling og dit forløb, så vi tager mest mulig hensyn til dig. Vi vil gerne gøre det så godt for dig som muligt.

Fase 2: Overblik

Med mindre du kommer med noget akut, vil vi ved det første besøg som regel lave en undersøgelse og tage nogle røntgenbilleder, som vil danne grundlag for, at der kan blive skabt et overblik over din tand-situation. Du vil få et prisoverslag på dit behandlingsbehov, og dette kan tilrettelægges fuldstændig, så det passer med dine ønsker og økonomi. Det bliver dejligt for dig at få klar besked på, hvad der præcis skal laves i din situation, i stedet for at gå i evig bekymring om, hvad der mon kan være galt med tænderne.

Fase 3: Planlægning og forklaring.

Vi vil foreslå, at der begyndes med et overskueligt projekt for ikke at risikere at overbebyrde dig fra starten. Vi forklarer, hvordan det hele kommer til at foregå fra start til slut og under behandling fortælles nøje, hvad der gøres, før det bliver gjort, så du er forberedt på det, der kommer om lidt. Vi laver en regel om, hvordan du kan sige til, hvis du trænger til en pause eller blot vil sige noget. Derved vil du blive mere tryg og genvinde følelsen af at have kontrol over situationen. Vi sætter rigelig tid af til, at alt kan komme til at foregå i trygge og gode rammer. Der aftales fra gang til gang, så forløbet målrettes din specifikke udvikling.

Fase 4: Smertefri behandling

Årsagen til tandlægeskræk stammer hyppigst fra oplevede smerter i en tandlægestol eller ved smerter fra stik, og derfor er det meget vigtigt, at der fra starten bliver bedøvet godt og rigeligt med blid metode. Hvis bedøvelsen lægges hurtigt, kan det forårsage stærke smerter, hvilket ikke er rart for nogen, og derfor sigter vi altid mod at lægge den langsomt og så smertefrit som muligt. Der prøves til med små ting først for at vurdere om bedøvelsen virker optimalt, inden den egentlige behandling starter. Kan du på noget tidspunkt mærke noget, vil behandlingen blive afbrudt med det samme, og der vil blive lagt mere bedøvelse med det samme.

Fase 5: Anerkendelse og støtte

Vi af alle ved, hvor svært det er for dig at påbegynde bearbejdelsen af din værste frygt, og for mange er et behandlingskrævende tandsæt forbundet med megen flovhed. Hos os vil du altid blive mødt med respekt og støtte, og vi vil gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe dig gennem denne proces og give dig gode oplevelser her på klinikken. Det er altid en kæmpe lettelse, når angsten bliver vendt til glæde over at kunne gå til tandlægen uden at føle angst eller frygt.

Vi håber at ovennævnte tekst kan hjælpe dig til at tage det første skridt til at komme i gang med overvinde din skræk, og vi vil gerne støtte dig deri!

FIND OS

Tandlægerne i Hørning
Nørre Alle 21 – 8362 Hørning

Tlf: 86 92 24 62

info@hoerningtand.dk

Gratis parkering i 3 timer – husk at sætte din P-skive

Tandlægerne i Hørning

Har du flere spørgsmål til behandling af tandlægeskræk?

Du er altid meget velkommen til ar kontakte os, hvis du har yderligere spørgsmål. Vi gør meget ud af at forklare om behandlingerne, så du på bedst mulige måde kan tage de rigtige beslutninger for dig og dine tænder.