86 92 24 62 info@hoerningtand.dk

Kontakt

86 92 24 62

Problemer med min krone

Har du problemer med din krone?

Vi har samlet de mest almindelige problemer i forbindelse med kroneproblemer, som forklarer, hvordan du skal forholde dig i forhold til det problem, du har, og om tilstanden er akut eller kan vente.

Den midlertidige hætte er faldet af

Gem hætten og kontakt os snarest, idet du kan risikere, at du under tygning forårsager skade på din sårbare tandstub, der venter på sin krone. Derudover kan tandstubben vokse ud af knoglen, idet den vil søge antagonistens tyggeflade for at komme i ligevægt. Derved vil kronen blive for høj, når den skal cementeres. Hvis det er en vital tand, der skal have krone, kan tandnerven også blive meget følsom for påvirkning af varme og kulde. Husk at medbringe støbeformen, som du fik udleveret – det kan blive nødvendigt at lave en ny hætte. Hvis hætten ryger af op til en hverdag, er det fint at passe godt på under tygningen og at ringe til klinikken næste dag, for at få en tid, hvor du kan komme ind og få hætten sat på igen. Ryger hætten af op til en weekend, kan det være mere risikofyldt at gå med tanden uden sin hætte. Hvis tanden ikke giver symptomer, kan du måske lykkes med at sætte hætten på stubben, så stubben fastholdes i sin position, og så tage hætten ud, når du skal spise, drikke eller sove. Men pas på at du ikke får den i den gale hals!

Jeg har symptomer fra min tand med krone

Hvis din kronetand har en dyb fyldning, kan det være nødvendigt at beskære tanden dybt under tandkødsniveau, og derved strabadsere tandkødet, hvilket kan give smerter efterfølgende. Normalt vil der være ømhed op til 2 dage efter, og symptomerne vil nemt kunne slåes ned med smertestillende tabletter.

Hvis der er lavet klar til en krone på en tand med en levende tandnerve, kan beskæringen af tanden påvirke nerven, så du i en periode vil kunne få symptomer, især ved kuldepåvirkning. Normalt forsvinder disse symptomer, når den endelige krone kommer på, efter nogle dage.

I nogle enkelte tilfælde – statistisk set ca 5 % – kan tandnerven gå hen og tage permanent skade, så tanden skal rodbehandles.

Efter jeg har fået sat min nye krone på, er min tand øm ved tygning

Det er en stor tyggeflade, der bliver ændret i forbindelse med, at kronen bliver sat på, og ved indpasning af den, kan du være utryg ved at bide helt sammen på den. Derved går du hjem med en krone, der er en lille smule for høj. Dette påvirker dig måske ikke så meget i starten, men når du når til nr. 73. gang, du tygger sammen, så kan det begynde at gøre rigtig ondt. Kontakt os snarest, så vi kan få beslebet kronen, så den passer til dit sammenbid. Derefter vil symptomerne forsvinde.

Min krone er faldet af

Din krone er faldet af, og du bør snarest kontakte os for at få den sat på igen. Der er risiko for, at din tandstub vil tage skade, og at du derved mister din krone. Uden sin krone, kan tandstubben flytte sig, så kronen ikke passer mere, og derved er det en ny krone, der skal laves.

Nogle gange sidder der ”fyld” i din krone, der er faldet af. Det er opbygningsmaterialet, der er fulgt med ud. Måske kan din krone ikke sættes på nu, men konsulter os, så ser vi, hvad vi kan gøre.

Nogle gange er der kommet hul under kronen, som har bevirket, at kronen er faldet af. Måske kan der laves en ny krone, måske kan hullet lappes, og kronen sættes på som en henholdende behandling.

De fleste kroner holder dog i rigtig mange år ved behørig renhold og er en rigtig god investering for dig.

Min krone er gået i stykker

Kontakt os snarest, da vi skal have lavet en midlertidig hætte til din tand, så du ikke risikerer at tygge tandstubben i stykker. Der skal planlægges at lave en ny krone. Her hos Tandlægerne i Hørning har vi 3 års materialegaranti på vores kroner og broer, og går din krone i stykker indenfor denne garantiperiode, laver vi en ny krone til dig uden beregning.

Hvad kan jeg tage af smertestillende tabletter

Smerteniveau: Anbefalede dosis:

Få smerter

 

2 panodiler (paracetamol)

 

Moderat til stærke smerter

 

600 mg ipren (er det sammen produkt som ibuprofen og ibumetin) sammen med 2 panodiler (er det samme produkt som pamol og pinex). Denne blanding må du tage hver 8. time

Eller

400 mg ipren sammen med 2 panodiler. Denne blanding må du tage hver 6. time

 

Meget stærke smerter

 

Dolol

Du skal have recept på dette fra en tandlæge eller en læge

 

Alle produkter kan købes som håndkøbsmedicin på apoteket.

Du skal passe på, at du ikke tager flere tabletter, end hvad der står anbefalet på indlægssedlen, der ligger i pakken, idet du kan risikere at belaste dine indre organer. Hvis de tabletter du tager, ikke virker godt nok, bør du skifte til nogle stærkere tabletter af en anden type.

Kontakt os hvis du har smerter fra mundhulen. Det er vigtigt at ringe så tidligt som muligt på dagen, så vi kan få fundet en tid.

FIND OS

Tandlægerne i Hørning
Nørre Alle 21 – 8362 Hørning

Tlf: 86 92 24 62

info@hoerningtand.dk

Gratis parkering i 3 timer – husk at sætte din P-skive

Tandlægerne i Hørning