86 92 24 62 info@hoerningtand.dk

Kontakt

86 92 24 62

Problemer efter tandudtrækning eller operation

Har du problemer efter tandudtrækning eller operation?

Vi har samlet de mest almindelige problemer efter tandudtrækning eller operation til dig, som forklarer, hvordan du skal forholde dig i forhold til det problem, du har, og om tilstanden er akut eller kan vente.

Det bløder

Det er helt normalt, at der vil sive lidt blod fra såret den første dag efter operationen. Undgå at røre ved såret og lad være med at suge blod op fra hullet. Hvis blødningen fortsætter, kan du stoppe den ved at tage en ren tampon og lægge ovenpå såret. Bid sammen, så tamponen trykker på sårkanterne og hold munden lukket i en halv time. Gentag kompressionen til blødningen stilner af. Du kan også lægge is i et viskestykke og holde det mod såret – kulde får karrene til at trække sig sammen og hjælper med at standse blødningen. Hold et lavt aktivitetsniveau – jo mere du bevæger dig, des mere kan det bløde.

Hvis det bløder voldsomt meget trods de ovennævnte foranstaltninger, skal du ringe til os, så vi kan få dig hjulpet. Er der uden for vores åbningstid, kan du kontakte lægevagten.

Det gør meget ondt

Tag smertestillende tabletter. De fleste, der får fjernet en tand eller en visdomstand, har ondt bagefter i 2-3 dage – herefter skulle smerteniveauet gerne gå ned. Det er sjældent, at almindelige smertestillende tabletter ikke kan holde smerterne nede. Det er vigtigt, at du tager den smertestillende medicin, mens lokalbedøvelsen fortsat virker. Du kan tage 400 mg Ipren og 2 Panodiler hver 6. time ved moderat til stærke smerter. Læs på indlægssedlen om der er forbehold for netop din situation. Du kan evt. tage de smertestillende tabletter som foreskrevet de første dage, til du mærker at smerterne fortager sig. Hvis du ikke er smertedækket med disse smertestillende tabletter, kan du kontakte tandlægevagten eller lægevagten for et stærkere præparat.

Kinden er hævet op efter operation

Efter operationen kan kinden hæve op, og der kan opstå misfarvning på huden ud for det påvirkede område, men efter 2-3 dage er hævelsen som regel væk igen. Som følge af hævelse og smerte vil nogle have svært ved at gabe normalt de første dage.

Hvornår må jeg spise?

Vent med at spise til bedøvelsen er væk. Ellers risikerer du at bide dig i kinden. Spis helst kold mad, der er blød eller flydende, det første døgn efter operationen. Tyg maden forsigtigt i den modsatte side af, hvor tanden/ visdomstanden er fjernet.

Hvordan holder jeg rent?

Det er vigtigt at holde rent ved at børste tænder, men du skal ikke børste omkring såret. Som en hjælp til at holde såret rent, kan du skylle munden med klorhexidin 0,12 %, indtil trådene er fjernet. Klorhexidin er et bakteriehæmmende middel, som du kan købe på Apoteket og i Matas. Skyl aldrig samme dag som du er blevet opereret. Vent altid til dagen efter. I den periode, hvor du skyller med klorhexidin, kan du børste tænder uden tandpasta eller børste tænder i tandpasta og vente 1 time før du skyller med klorhexidinen. Tandpasta neutraliserer nemlig klorhexidinens virkning. Efter 7 dage skal stingene fjernes.  

Jeg har synkebesvær, feber og er alment utilpas

I nogle sjældne tilfælde kan der komme betændelse i såret, hvilket vil give en dunkende og stærk smerte. Hvis du bemærker, at du har synkebesvær, feber og er alment utilpas, skal du kontakte os straks, idet din tilstand kan være livstruende, og det er nødvendigt med en antibiotikakur. Hvis klinikken har lukket, kontakt da hurtigst muligt lægevagten. Hvis du bemærker, at du trods kuren får det ringere, skal du søge læge straks.

Mine smerteniveau er steget på 2. dagen efter tandutrækning eller visdomstandoperation og jeg har en meget dårlig lugt fra munden...

I nogle enkelte tilfælde kan det størknede blod, der udfylder hullet i kæben, efter tanden er fjernet, forsvinde. Det er en meget smertefuld tilstand. Denne tilstand opstår hyppigst på 2. dagen og er kendetegnet ved en markant stigning i smerteniveau og dårlig lugt fra munden. Tilstanden kaldes dry socket, og man ved endnu ikke, hvorfor den opstår. Vi kan hjælpe dig med lindring af dine smerter ved ilæggelse af et smertestillende indlæg i hullet, og denne behandling må af og til gentages dagligt i flere dage, før vi kan få dig helt smertefri. Risikoen for komplikationer efter fjernelse af tænder eller visdomstænder er generelt lille.

Hvad kan jeg tage af smertestillende tabletter

Smerteniveau: Anbefalede dosis:

Få smerter

 

2 panodiler (paracetamol)

 

Moderat til stærke smerter

 

600 mg ipren (er det sammen produkt som ibuprofen og ibumetin) sammen med 2 panodiler (er det samme produkt som pamol og pinex) Denne blanding må du tage hver 8. time

Eller

400 mg ipren sammen med 2 panodiler. Denne blanding må du tage hver 6. time

 

Meget stærke smerter

 

Dolol

Du skal have recept på dette fra en tandlæge eller en læge

 

Alle produkter kan købes som håndkøbsmedicin på apoteket.

Du skal passe på, at du ikke tager flere tabletter, end hvad der står anbefalet på indlægssedlen, der ligger i pakken, idet du kan risikere at belaste dine indre organer. Hvis de tabletter du tager, ikke virker godt nok, bør du skifte til nogle stærkere tabletter af en anden type.

Kontakt os hvis du har smerter fra mundhulen. Det er vigtigt at ringe så tidligt som muligt på dagen, så vi kan få fundet en tid.

FIND OS

Tandlægerne i Hørning
Nørre Alle 21 – 8362 Hørning

Tlf: 86 92 24 62

info@hoerningtand.dk

Gratis parkering i 3 timer – husk at sætte din P-skive

Tandlægerne i Hørning