Rodbehandling
Hos Tandlægerne i Hørning har vi taget ekstraordinær uddannelse i at lave rodbehandlinger, og vi har investeret i et mikroskop, så vi kan lave behandlinger af meget høj kvalitet.
Hvad er en rodbehandling?
En tand skal rodbehandles, når tandnerven har taget uigenkaldelig skade. Nerven kan enten være betændt eller død, hvilket kan forårsage alt mellem meget kraftige smerter til ingen symptomer overhovedet. Bakterier har inficeret tandnerven, som har haft et svækket eller intet immunforsvar grundet f.eks. et stort hul eller et tidligere traume, og dermed kan tandnerven ikke slå bakterieangrebet tilbage og bakterierne kan sætte sig fast og starter formering. Der er en sundhedsmæssig risiko ved at gå rundt med en rodspidsbetændelse uden at få det behandlet. Så selvom du ikke nødvendigvis har tandpine, er det vigtigt, at få rodbehandlet den pågældende tand hurtigst muligt.
Formålet med en rodbehandling er at standse den bakterielle sygdomstilstand samt forhindre sygdomsfremkaldende forandringer i de omkringliggende væv og derved bevare den aktuelle tands funktionsevne.
Før en rodbehandling kan påbegyndes, er det nødvendigt, at vi på klinikken først foretager en grundig undersøgelse af din tand, som omfatter en klinisk undersøgelse, et røntgenbillede, evt en vitalitetstest etc. og en vurdering af resttanden. Kun ved flere tegn på at tandnerven er død, planlægges en rodbehandling. Vi vil give dig en vurdering af prognosen samt lægge en behandlingsplan i samarbejde med dig.
Rodbehandlinger har generelt et dårligt renommé, men du behøver ikke at bekymre dig. Hos Tandlægerne i Hørning har vi gode teknikker til bedøvelse af din tand, så behandlingen bliver helt smertefri under trygge forhold.
Hos Tandlægerne i Hørning udfører vi almindelige simple rodbehandlinger på alle tænder samt svære og komplicerede rodbehandlinger. Vi har taget ekstraordinær uddannelse på klinikken, som gør, at vi kan varetage mange af de svære rodbehandlinger her på klinikken. Vi laver ligeledes revisionsbehandlinger, hvilket betyder, at en tidligere rodbehandling laves om.
Vi har indkøbt et Zeiss mikroskop med 24 gange forstørrelse, som giver os mulighed for at finde skjulte kanaler, fjerne gammelt rodfyldningsmateriale, rette steps ud, fjerne stifter og file og meget mere. Herved kan vi nu løse opgaver her på klinikken, hvor vi før var nødt til at henvise til dyre specialister – til gavn for vores patienter.
Hvornår har man behov for en rodbehandling?
Tandnerven kan have taget skade ved følgende situationer:
- Et hul har udviklet sig så dybt, at bakterierne når helt ind i tandnerven og har inficeret tandnerven.
- Tandnerven er død på grund af, at der er udført flere behandlinger på tanden, end tandnerven kunne holde til.
- Der er kommet en revne i tanden pga. en overbelastning, som forårsager, at tanden bliver utæt.
- Der er sket et traume på tanden, som har bevirket, at tandnerven er død.
Symptombilledet kan være meget forskelligt alt afhængig af, om sygdomsudviklingen er kronisk eller akut. Ved en kronisk udvikling kan du mærke lidt eller ingenting fra tanden, mens du ved en akut udvikling vil have moderate til stærke smerter. Du kan risikere at få så mange smerter, at de ikke kan slåes ned med de gængse smertestillende tabletter. Måske vil din kind ud for tanden hæve op, hvilket vil kræve en penicillinkur.
Tegn på, at du kan have betændelse i en tandnerve:
- Tandpine i forskellige grader
- Ømhed/ smerte ved tygning
- Konstant eller dunkende smerte i nabotænder, øre, kæbehule eller hovedpine
- Tanden begynder at ændre farve
- Tandbyld/ hævelse – kan medføre feber
- Ømhed ved synkning
- Dårlig smag i munden
Når det er konstateret, at tandnerven har taget skade, så skal der gøres noget, for vi vil ikke anbefale, at du går rundt med bakterier i din tand og knogle. Forskning viser en tiltagende større sammenhæng mellem bakterier i mundhule og kæbe og tilstande i den resterende krop.
”Rodbehandlinger har et generelt dårligt ry – mange kender desværre nogen der har oplevet ubehag i forbindelse med en rodbehandling. I det fleste tilfælder forløber en rodbehandling dog stille og roligt. Med de værktøjer vi har i skuffen, der er næsten 100% chance for bedøvelse af din tand, så du intet mærker under behandlingen.
Det andet problem ved rodbehandlinger er, at de nogen gange ikke lykkes. Vi er glade for her på klinikken, at kunne tilbyde dig den bedste behandling indenfor rodbehandlinger. Vi har investeret i et Zeiss mikroskop, hvor vi med ca 18 x forstørrelse har mulighed for at lave de svære rodbehandlinger direkte her på klinikken. Derved undgåes, at du skal betale ekstra for en rodbehandling ved en dyr henvisningsklinik”.
Mvh Mette
Skal vi kontakte dig?
Udfyld skemaet via linket og vi kontakter dig snarest.
Akutte smerter og rodbehandling
Efter en rodbehandling kan der forekomme smerter eller ømhed 1-2 dage. De er sædvanligvis få og kan slåes ned med smertestillende tabletter.
Hvis du oplever smerter, der ikke kan slåes ned med smertestillende tabletter, skal du ringe til os. Hvis du ringer inden kl 11, og har du behov for akut hjælp, garanterer vi, at vi har en tid til dig samme dag.
Indtil du møder op kan smerterne afhjælpes med ipren og paracetamol i kombination.
Hvordan laves en rodbehandling?
Under god lokalbedøvelse skaffes der adgang gennem tandens tyggeflade for at komme ned til den betændte nerve. Betændelsen fjernes i tanden og i rodkanalen/ rodkanalerne, og de renses med file og skylles grundigt med forskellige desinficerende væsker.
Kanalerne tørlægges og fyldes med rodfyldningsmateriale til tandens rodspids. Målet er en tæt tand, der skal holde bakterier ude af tanden. Der afsluttes med en tæt fyldning, der beskytter resttanden mod fraktur i ophelingsperioden, til tanden optimalt set får en krone på.
På trods af at tandens indre er fyldt ud med kunstigt materiale, så sidder din tand ophængt i levende fibre i knoglen og vil kunne mærkes ved f.eks. et hårdt sammenbid. Du bør dog ikke kunne føle varme- eller kuldepåvirkninger på din tand – hvis du bemærker dette, er din rodbehandling ikke lykkedes.
Det anbefales, at du 6 – 12 måneder efter rodbehandlingen får taget et kontrolrøntgen af din tand for at få konstateret, om rodbehandlingen er lykkedes. Der er ikke 100% prognose for, at en rodbehandling lykkes, men idet vi har fint udstyr her på klinikken og har taget meget efteruddannelse indenfor dette område, så har vi en rigtig fin prognose på vores rodbehandlinger.
En rodbehandlet tand er hulet ud i forbindelse med rodbehandlingen og kan risikere at knække fatalt. Derfor anbefaler vi i Tandlægerne i Hørning, at du får en krone på snarest muligt efter, at der er taget et kontrolrøntgenbillede visende en fuldt ophelet tand.
Efter indgrebet kan der være ømhed omkring tanden, som oftest forsvinder over de næste par dage.
Yderligere information om rodbehandling
Er min tand værd at rodbehandle?
Først skal vi vurdere, om din tand er værd at ofre en rodbehandling på.
Her vurderer vi følgende:
- Resttandsubstansen – kan tanden få en krone efter en ophelingsperiode, som normalt er 6 måneder?
- Har tanden parodontitis (paradentose)?
- Har tanden en stor rodspidsbetændelse? Dette kan bevirke en nedsat prognose.
- Den generelle prognose for at du ender op med noget brugbart, som kan holde i mange år.
- Kan tanden rodbehandles optimalt?
Hvis vi når frem til, at prognosen er god, vil vi give dig et overblik over økonomien på behandlingen, så du kan vurdere, om du vil lave den nødvendlige investering i bevarelse af din tand. Prisen varierer i forhold til hvilken tandtype, der skal rodbehandles og hvor mange rødder, der skal rodfyldes. Se prisoverslag på rodbehandling på forskelllige typer tænder i vores prisliste.
Alternativt kan tanden hives ud, men så mangler du den tand, og der vil være mere belastning på dit resterende tandsæt.
Hvad skal jeg være opmærksom på efter min rodbehandling?
Du kan i nogle dage efter din rodbehandling opleve ømhed og lette smerter ved den pågældende tand. Disse smerter er ikke unormale og vil fortage sig. Hvis du dog alligevel skulle opleve vedvarende smerter, bedes du kontakte klinikken, så vi kan hjælpe dig med smertelindrende behandling.
6-12 måneder efter din rodbehandling er lavet, anbefaler vi en røntgen kontrol af den pågældende tand. Hvis din rodbehandling er uden symptomer, og den kliniske og røntgen undersøgelse ikke viser tegn på sygdom, vil vi hos Tandlægerne i Hørning anbefale, at du får lavet en tandkrone på den aktuelle tand. Dette anbefaler vi, da en rodbehandlet tand er mere porøs og i større risiko for knække fatalt – en tandkrone vil derfor hjælpe med at styrke og forbedre tandens langtidsprognose.
Hvorfor skal min rodbehandling laves om?
Din tand er ikke helet ind efter rodbehandlingen, og der er stadig betændelse omkring roden, og måske er betændelsen blevet værre. Der kan være flere årsager til, at en rodbehandlet tand ikke heler ind. Der kan være en skjult rodkanal, der ikke er blevet rodfyldt, din rodbehandling er måske ikke lavet helt optimalt, der kan være bikanaler, der er inficerede mv.
FIND OS
Tandlægerne i Hørning
Nørre Alle 21 – 8362 Hørning
Tlf: 86 92 24 62
info@hoerningtand.dk
Gratis parkering i 3 timer – husk at sætte din P-skive
Tandlægerne i Hørning
Har du flere spørgsmål til rodbehandling?
Du er altid meget velkommen til at kontakte os, hvis du har yderligere spørgsmål. Vi gør meget ud af at forklare om behandlingerne, så du på bedst mulige vis kan tage de rigtige beslutninger for dig og dine tænder.