86 92 24 62 info@hoerningtand.dk

Kontakt

86 92 24 62

Visdomstænder

Hvis din visdomstand sidder placeret, så du ikke kan holde optimalt rent, anbefaler vi hos Tandlægerne i Hørning, at du få den fjernet.

Hvad er en visdomstand?

Visdomstænder hører til gruppen af de store kindtænder, men kan variere meget i størrelse. De er de sidste kindtænder, man får og typisk kommer de efter 18 års alderen. Det er ikke alle, der har dem anlagt, og nogle har dem uden at de kommer i frembrud, pga. for lidt plads i kæben. Skaber visdomstanden problemer for det resterende tandsæt, bør den fjernes. Man kan sagtens klare sig rent tyggemæssigt uden sine visdomstænder.

Hvornår har man brug for at få fjernet sin visdomstand?

Visdomstænder kan desværre tit forårsage problemer, idet mange ikke har plads til dem, fordi kæben med menneskenes udvikling er blevet kortere. Derved kan de komme til at sidde i positioner, hvor tænderne er vanskelige at renholde og dermed forårsage, at der kommer hul i visdomstanden og hvad værre er, hul i tanden foran. Positionen på visdomstanden kan også bevirke, at knoglen mellem visdomstanden og tanden foran forsvinder og skaber en parodontitis-lomme. Hvis man er rigtig uheldig kan en uhensigtsmæssig placering af visdomstanden også bevirke, at der sker en nedbrydning af rødderne på tanden foran, således at tanden foran skal fjernes. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksomme på visdomstænder, og har du symptomer herfra, bør du kontakte os snarest.

​Hvis din visdomstand ligger placeret, så du ikke kan holde ordentligt rent, og der konstant sidder madrester og bakteriebelægninger, så vil vi anbefale dig at få din visdomstand fjernet.

Skal vi kontakte dig?

Udfyld skemaet via linket og vi kontakter dig snarest.

Akutte smerter og visdomstænder

Når en visdomtand bryder frem kan der være smerter forbundet hermed. Disse gener kan skyldes at visdomstanden er svær at holde ren, fordi dens frembrudsretning gør mundhygiejnen vanskelig her. En dårligt placeret visdomtand kan i værste falde skabe graverende problemer for tanden foran.

Har du akutte smerter fra din visdomstand, bør du snarest kontakte os. Er det udenfor åbningstid, kan du kontakte os i tandlægevagten.

Indtil vi kan få hjulpet dig med dit problem, kan smerterne afhjælpes med en kombination af paracetamol og ipren.

Hvordan foregår en visdomstandsoperation?

I forarbejdet før en visdomstandsoperation, skal der tages et røntgenbillede af tanden for at vurdere, hvordan den ligger placeret i forhold til de øvrige strukturer. I underkæben skal der tages hensyn til den store tandnerve, hvor det er vigtigt at kende til dens præcise forløb på i forhold til visdomstandens rødder. Hvis visdomstanden ligger i tæt relation til denne nerve, kan man i værste fald risikere en nerveskade. Derfor vurderer vi i hvert enkelte tilfælde, om vi selv kan foretage operationen, eller om vi skal henvise dig til en specialtandlæge i tand-, mund- og kæbekirurgi.

Derudover skal det klarlægges, om du tager noget medicin eller har en sygdom, som der skal tages ekstra hensyn til i forhold til en kommende operation.

Nogle visdomstænder fjernes nemt – andre ligger helt eller delvis i knoglen og skal opereres ud. Hvis din tand skal opereres ud, skal du være opmærksom på, at du ikke skal være fastende før operationen. Faktisk kan du blive utilpas på grund af for lavt blodsukker, hvis du møder op fastende, så sørg for at have spist, før du skal komme. Risikoen for komplikationer efter fjernelse af visdomstænder er generelt lille.

Proceduren for en visdomstands operation er som følgende:

Først lægges en effektiv lokalbedøvelse, således at der ikke er smerter forbundet med indgrebet. Vi laver en steril opdækning, så bakterieniveauet minimeres så meget som muligt. Bedøvelsens virkning testes grundigt. Når vi er sikre på, at bedøvelsen virker optimalt, lægges der et snit og tandkødet skubbes til side. Hvis visdomstanden har et knogledække, skal dette evt fjernes og i nogle tilfælder er det nødvendigt at fjerne tandkronen først for at skabe den nødvendige plads til at kunne fjerne rødderne. Efter fjernelsen skylles såret grundigt og evt. betændelsesvæv fjernes. Herefter syes såret til. Trådene fjernes 7  – 10dage efter.

Efter fjernelsen af visdomstanden må man påregne 2-3 dage med hævelse og smerter. Om nødvendigt kan man tage følgende smertestillende tabletter: 2 iprener og 2 panodiler hver 6. time. Samme dag efter operationen vil der sive lidt blod fra såret. Vi anbefaler, at du skyller med klorhexidin 2-3 gange om dagen indtil du får trådene fjernet hos din tandlæge.

Yderligere information om visdomstænder

Hvad skal du være opmærksom på efter en visdomstandsoperation?

Hos Tandlægerne i Hørning vil du altid blive mundtligt og skriftligt vejledt i, hvordan du skal forholde dig efter din operation.

Gode råd efter operationen:

  • Ca 1-2 timer efter operationen bør du tage 2 panodiler og 2 iprener for at forebygge smerter. Resten af dagen kan du med 6 timers interval tage denne dosis. De første 3-4 dage kan du tage smertestillende tabletter efter behov.
  • Efter operationen skal der kompression på såret, ved at du bider sammen på en steril gazekrølle. Denne kompression gentages ca. hver 20. minut, indtil blødningen er standset markant. Herefter tages den sidste gazekrølle ud, og såret skal have fred. Gaze vil blive udleveret til dig på klinikken efter behandlingen.
  • Efter at visdomstanden er blevet fjernet, anbefales det, at du holder dig i fysisk ro. Dette anbefales, da fysisk aktivitet kan sætte gang i blødning.
  • Du må først spise, når bedøvelsen er gået over, ellers kan du komme til at bide dig selv i kind eller tunge. Spis din mad i den anden side resten af dagen, derved undgår du, at såret påvirkes og begynder at bløde.
  • Du må ikke suge blodet op ad tandhullet, idet du herved forstyrrer helingen. Såret skal have fred og ro, men hvis der kommer en madrest derned, skal du selvfølgelig fjerne den.
  • Indtil trådene er fjernet, anbefaler vi, at du undlader at børste tænder i operationsområdet, således at du ikke risikere at trådene tager skade. Først når trådene er fjernet, kan du børste nabotænderne til området, og indtil der bør du skylle 2-3 gange i døgnet med klorhexidin mundskyl. Derved minimeres bakterieudviklingen på såret, og såret kan hele bedre. Du bør skylle med klorhexidin 1 time forskudt fra tandbørstningen, idet tandpasta neutraliserer klorhexidinens virkning.
  • Hævelse i ansigtet kan forekomme i den side, hvor visdomstanden er blevet fjernet. Du kan pålægge ex. en pose frosne ærter i et viskestykke på kinden ud for såret, hvilket vil få hævelsen til at falde samt medvirke til at lindre eftersmerter.
  • Hvis du efter de første 2 dage efter en operation føler bedring og pludselig herefter får en stigning i smerteniveau samt en grim lugt fra munden, har du højst sansynlig fået en dry socket, som betyder at blodkoaglet er forsvundet fra såret. Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor denne tilstand opstår, men henvend dig på klinikken, så kan vi hjælpe dig med noget effektiv lindring i form af en selvopløsende prop, der lægges i såret med noget eugenol. Om nødvendigt gentages denne behandling flere gange.
2 dage efter operationen stiger mit smerteniveau og jeg har en grim smag i munden

Hvis du efter de første 2 dage efter en operation føler bedring og pludselig herefter får en stigning i smerteniveau samt en grim lugt fra munden, har du højst sansynlig fået en dry socket, som betyder at blodkoaglet er forsvundet fra såret. Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor denne tilstand opstår, men henvend dig på klinikken, så kan vi hjælpe dig med noget effektiv lindring i form af en selvopløsende prop, der lægges i såret med noget eugenol. Om nødvendigt gentages denne behandling flere gange.

Min kind hæver voldsomt op og føles varm

Du har fået betændelse i såret og du bør kontakte os snarest. Du skal evt. have noget penicillin.

FIND OS

Tandlægerne i Hørning
Nørre Alle 21 – 8362 Hørning

Tlf: 86 92 24 62

info@hoerningtand.dk

Gratis parkering i 3 timer – husk at sætte din P-skive

Tandlægerne i Hørning

Har du flere spørgsmål til en visdomstandsoperation?

Du er altid meget velkommen til at kontakte os, hvis du har yderligere spørgsmål. Vi gør meget ud af at forklare om vore behandlinger, så du på bedst mulige måde, kan tage de rigtige beslutninger for dig og dine tænder.