86 92 24 62 info@hoerningtand.dk

Kontakt

86 92 24 62

Opbyggende behandling

Tandkroner

En tandkrone er den stærkeste og flotteste løsning, vi kan foretage, når en tand skal styrkes.

Vores kroner fremstilles af kvalitetsmaterialer og produceres på dygtige laboratorier i Danmark. Vi har stor erfaring med de mange kronevariationer, så du altid er sikret en flot og naturtro løsning, som er skræddersyet til din tand og din situation.

Hvornår er en kronebehandling nødvendig?

En tandkrone har til formål at redde og bevare tanden i tilfælde af, at tanden er knækket, har infraktioner (revner) eller er blevet svag og skrøbelig efter en rodbehandling. Disse tænder betegnes risikotænder og er i risiko for at knække. Den skadede tand forsynes med en individuelt fremstillet tandkrone, som omslutter tanden og herefter er med til at styrke den eksisterende tand, så både bidfunktion og udseende genoprettes.

Forskellige typer kroner

I dag kan kroner fremstilles i mange forskellige materialer, men af kosmetiske grunde foretrækker langt de fleste en krone lavet af keramik, der ser ud som de resterende tænder. I Tandlægerne i Hørning benytter vi kroner lavet af fuldkeramisk materiale, hvis materiale er lige så hårdt som metal. Derved opnås der et flot kosmetisk resultat.

Til fortænder skal der laves lidt ekstra flotte kroner. Vores tekniker er dygtig til at få kronerne til at se naturlige ud. Vi anbefaler farveprøve hos vores tekniker i Aarhus, så den rigtigt farve kan rammes.

Til kindtænder kan du også overveje en krone lavet af guld, og det er muligt at lave partielle indlæg, så resttanden beskæres knapt så meget. Det er en dyrere løsning, men kvaliteten på holdbarheden og kanttilslutningen er uovertruffen.

Med udgangspunkt i dine tænders tilstand og din ønsker, vil vi vejlede dig i forhold til valg af kronetype for at sikre det optimale resultat, så du får den krone, der føles naturlig, er æstetisk korrekt og har en vedvarende holdbarhed.

Konsultation og behandling

Efter en grundig forundersøgelse med et røntgenbillede og en undersøgelse af tanden, vil vi drøfte de forskellige behandlingsmuligheder med dig. Den kroneegnede tand skal skæres til og formes efter præcise retningslinjer, så kronens styrke og retention optimeres. Der tages aftryk til brug på laboratoriet, hvor teknikeren skal lave din krone. Indtil kronen er færdig og skal cementeres – der går typisk 5 – 8 arbejdsdage – har din tand en midlertidig hætte på, som beskytter og fungerer i din mund. Vi er naturligvis altid meget omhyggelige med at finde den rigtige farvenuance til kronen, så vi får et æstetisk flot og naturligt resultat. I forbindelse med selve påsætningen af kronen, kontrollerer vi nøje funktionen, farven og æstetikken, hvorefter den cementeres fast til tanden.

Ønsker du at høre mere om de forskellige behandlingsmuligheder, så er du meget velkommen til at kontakte os.

 

Tandbroer

Hvis du mangler en eller flere tænder, kan en fastsiddende bro være den bedste måde at erstatte dem på, så du her får samme gode tyggefunktion og udseende, som du kender fra naturlige tænder.

Tandlægerne i Hørning har en stor erfaring med brobehandlinger, der udføres med de bedste materialer og med moderne udstyr og teknikker, så vi sikrer en høj kvalitet.

Hvad er en tandbro?

 

Kindtandsbro, 3 led

 

En fastsiddende tandbro er en behandling, vi udfører for at erstatte en eller flere mistede tænder. En tandbro kan beskrives som sammenhængende kroner, der fungerer på samme måde som naturlige tænder.

Fortandsbro, 6 led

En tandbro består som minimum af tre sammenhængende led: et bro-led, som erstatter den manglende tand, og de to led på nabotænderne, der bærer konstruktionen. En tandbro er velegnet, hvor de to nabotænder i forvejen har fyldninger, da de kan forstærkes med porcelæn. Hvis nabotænderne derimod er helt intakte, er et implantat ofte en bedre løsning, som erstatning for den mistede tand.

Det er også muligt at erstatte mange mistede tænder med en tandbro, hvis et tandsæt for eksempel er svækket af parodontitis. I et sådant tilfælde kan en fuldbro skabe stabilisering og styrke til de resterende tænder. Broen fremstilles af sammenhængende porcelænskroner, så der opnås et flot og naturligt resultat, hvor det ikke kan ses, at der mangler en tand.

Proteser

Desværre er det ikke altid muligt for alle at bevare samtlige af deres naturlige tænder gennem hele livet, og her kan en protese være en flot og god løsning for erstatning af mistede tænder.

Forskellige typer tandproteser

Der findes forskellige typer proteser, afhængigt af hvor mange tænder, der skal erstattes, styrken af det resterende tandsæt, materialevalg og økonomi. Vi vil sammen med dig afgøre, hvad der er den optimale løsning for dig. Vi anbefaler, at du beholder så mange tænder som muligt for at opnå den bedste tyggefunktion, hvilket også giver en bedre forudsigelighed for, hvor godt protesen kommer til at sidde.

Delprotese

En delprotese er en aftagelig og velegnet løsning, hvis der er et brugbart resttandsæt, der kan støtte og fastholde delprotesen effektivt. Protesen fremstilles som et støbt stel, der fuldstændig er tilpasset din anatomi, og der påsættes akryltænder, der matcher din tandfarve og form, hvor du mangler tænder. Protesen hæfter sig til de eksisterende sunde tænder ved hjælp af bøjler, som placeres på de stærkeste tænder. Hvis bøjletænderne har store fyldninger kan man her overveje at sikre dem med kroner, som giver en større garanti for at din løsning kommer til at holde din tid ud.

Helprotese

En helprotese erstatter et helt tandsæt i den ene eller begge kæber og er derfor en velegnet løsning, såfremt du allerede er tandløs eller har tænder, der er så skadede, at de ikke kan reddes og bevares. Protesen fremstilles i naturtro akrylmaterialer og udformes og placeres, så den ser meget naturlig ud. Hvis du har specifikke ønsker til din proteses udseende, kan vi også implementere dette i din protese.

Hvor længe holder en helprotese?
Gummen, som protesen sidder på, svinder med årene, og det får protesen til at sidde dårligt fast. Svind kan også medføre, at du får et sammenbidt udseende, eller at din mund virker indfalden.

Der er meget stor forskel på, hvor meget, og hvor hurtigt gummen svinder. Men når gummen er svundet, skal protesen rettes til, dvs. fyldes ud, så den atter passer. Tandlægerne kalder denne behandling for en rebasering. Nogle mennesker har behov for en rebasering med hyppige mellemrum, mens andre kan klare sig med én hvert femte år.

Kommer jeg til at gå tandløs?

Fra aftrykket er taget til protesen og til protesen er færdig fra laboratoriet, går der tidsmæssigt ca 3-4 uger. I denne periode bevarer du dine egne tænder. Først den dag protesen er klar, trækkes de tænder ud, der ikke duer, og protesen isættes med det samme. Således kommer du ikke til at gå tandløs på noget tidspunkt. Der hvor tænderne er trukket ud, vil underlaget, knoglen og slimhinden, trække sig, og der vil blive luft under protesen. Pasformen kan blive kompromitteret. Dette afhjælpes i denne periode med protesefix, der købes på apoteket, hvor man klæber protesen ind 1 – 2 gange om dagen. Efter 3-4 måneder er niveauet på underlaget der, hvor det skal være, og den sidste rebasering kan laves.

Rebasering

Når gummen forsvinder, passer protesen ikke længere og skal derfor tilpasses. Så snart protesen er rettet til, sidder den igen, som den skal.

Efter 3-4 måneder efter udlevering af protesen, hvor der i denne forbindelse blev trukket tænder ud, er underlaget sunket, og protesen passer måske ikke så godt længere. Dette hulrum under protesen skal fyldes ud for at give protesen dens nødvendige stabilitet. En utilpasset protese, kan nemt gå i stykker, og dine slimhinder er mere disponeret for svamp.

Vi vil gerne hjælpe dig med rådgivning om de forskellige løsninger, og hvilken der egner sig bedst til dig og din situation.

Vedligeholdelse af tandproteser

Det er vigtigt, at du dagligt husker at rengøre din protese med en protesebørste, vand og u-parfumeret sæbe. Her børstes alle flader, men særligt dem, der vender op mod ganen og gummen for således at forhindre, at der opstår svampeinfektioner under protesen.

Yderligere bør du regelmæssigt gå til tandlæge, så vi har mulighed for at kontrollere både protesen og gummens tilstand. Her undersøger vi blandt andet, at der ikke er opstået et tryksår eller lignende grundet protesen.

Bemærker du, at der sker ændringer i din mund i forhold til protesens pasform eller dine tænder, tag da straks kontakt til os, så vi kan få kigget på det.

Implantater

​Hvad er et implantat?

​Et implantat er en kunstig rod, som vokser fast i kæbebenet, der hvor tanderstatningen ønskes. Når implantatet er fastgjort, bliver der påsat en krone, en bro, eller protese, alt afhængig af hvor mange tænder du mangler.​

Implantat – der ses at knoglen er vokset fint ind i gevindet.

​Implantatet er lavet af titanium af den enkle årsag, at metallet er i stand til at vokse fast i kæbebenets knoglevæv. Det sker ud fra en fysisk-kemisk forbindelse, som kaldes for ossointegration. Titanium er et biokompatibelt materiale. Der er derfor ingen risiko for metalforgiftning eller andre ubehageligheder i forbindelse med titanium.

En implantat behandling er en specialist opgave, Tandlægerne i Hørning har tradition for at anvende kæbekirurger til den del af behandlingen som ligger i kæben.

Har du brug for implantater?

​Har du mistet en eller flere af dine tænder kan de erstattes med implantater.

De fleste mennesker, unge som ældre, vil gerne have pæne og velfungerende tænder også selvom en eller flere tænder er mistet.

Tandimplantater har flere fordele for dig:

​Meget holdbare
​Flot naturligt resultat (pæne og lige tænder)
​Genskaber din tabte tyggeevne
​Tanderstatning uden inddragelse af nabotænder i behandlingen

Hvis du har en helprotese i undermunden, som sidder løs, kan implantater placeres, så de med en eftermonterting i protesen, kan fastholde denne med et kliksystem.

Implantater sættes fast i kæbebenet, og derfor er det vigtigt, at kæben er færdigudviklet. Der er derfor en nedre aldersgrænse for implantatindsættelse – spørg os til råds herom.

Hvordan foregår behandlingen?

​Hvis du mangler en eller flere tænder, tager vi en snak om, hvilken erstatning for tandtabet, der er den rigtige for dig. Når det er besluttet, at der skal laves et implantat, tager vi et røntgenbillede, som sammen med den kirurgiske henvisning sendes til kæbekirurgen som Tandlægerne i Hørning samarbejder med.

Kirurgen vurderer, om knoglen har både den mængde og kvalitet, som skal til for at sikre en god implantat behandling. Det kan være nødvendig med knoglegenopbygning i forbindelse med implantat behandlingen.​

​Når implantatet er helet og klar til den videre behandling vil du blive tilbagehenvist til Tandlægerne i Hørning for aftryk og færdig behandling til krone, bro eller protese, som skal bæres af implantatet.