86 92 24 62 info@hoerningtand.dk

Kontakt

86 92 24 62

Regelmæssig undersøgelse

Undersøgelse

En undersøgelsen består af en grundig gennemgang af dit tandsæt, mundhule og tyggeapparat. Dit tandsæt undersøges blandt andet for tegn på huller, slid, betændelse, tandsten og parodontitis (paradentose). Det er vigtigt, at du fortælller os, hvis du har bemærket noget anderledes i din mund, så vi får kigget på det.

En regelmæssig undersøgelse forebygger din tandsundhed og giver os mulighed for opdage en sygdomstilstand i tide, inden det når at forårsage uoprettelig skade på dine væv. Hvis skaden er sket, kan vi i samråd med dig lægge en plan for det videre behandlingsforløb.

Intervallet for en undersøgelse tilpasses individuelt ud fra risikofaktorer såsom risikotænder, parodontitis (paradentose), mundtørhed, sygdomsforløb etc., så du kommer til at gå præcis så hyppigt, som din situation kræver. Der er en hovedundersøgelse én gang om året, og ved behov, er der fokuserede undersøgelser hver 3. eller 6. måned, hvor en eller flere risikofaktorer observeres ekstra.

Røntgen

For de flestes vedkommende vil det hver 2. år være relevant at tage 2 røntgenbilleder (bitewings) til den årlige undersøgelse, som viser de små og store kindtænder for oven og for neden i højre og venstre side.

Eksempel på et bitewing røntgenbillede, som bruges til at finde huller især i tand mellemrummene samt til vurdering af knogleniveauet omkring tænderne.

De fleste huller opstår mellem tænderne og er svære at opdage kun med det blotte øje, og derfor er disse røntgenbilleder uvurderlige i forhold til at stille de rette diagnoser og opdage huller i tide, inden de udvikler sig til en rodbehandling. Vi kan endda opdage huller og vejlede i præventiv behandling, såsom instruktion i brug af tandtråd og give fluorid behandlinger, så der undgåes at skulle bores.

Når vi tager billederne regelmæssigt, så ved vi, at sandsynligheden for at et stort hul udvikles, som kan skade nerven og føre til rodbehandling, er meget lille.

Prisen for disse billeder er lav i kombination med en undersøgelse, idet sygesikringen giver et fint tilskud til dem.

Tandrensning

En undersøgelse afsluttes oftest med en tandrensning med ultralyd eller med håndinstrument, hvor tandsten og plak (bakteriebelægning) renses væk, og misfarvningerne til sidst poleres af tænderne, så de fremstår helt rene og lyse igen.