86 92 24 62 info@hoerningtand.dk

Kontakt

86 92 24 62

Problemer i forbindelse med et tandtraume

Har du problemer efter et tandtraume? 

Vi har samlet de mest almindelige problemer efter et tandtraume, som forklarer, hvordan du skal forholde dig i forholdt til det problem, du har, og om din tilstand er akut eller kan vente til dagen efter.

Hvis du har en tandskadeforsikring ved dit forsikringsselskab, skal du kontakte dem, idet de dækker alle dine omkostninger i forbindelse med dit uheld. Dette gælder også dine udgifter ved tandlægevagten.

Der er knækket noget af min tand

Du har været ude for et traume, som har slået et stykke af din tand. Det første du skal gøre, er at finde stykket og opbevare det i køleskabet i noget mælk eller noget spyt. Derved beholder tandstykket sin farve og fugt og kan evt sættes på igen. Hvis du ikke kan finde stykket, så kan vi bygge tanden op i plast.

Kig derefter, om du kan se en rød prik på tandstykket eller på resttanden i munden. Hvis du ser en rød prik, kan det betyde, at dit brud er kompliceret – det vil sige, at der er brud helt ind til tandnerven. Her er det vigtigt, at din tand bliver behandlet af en tandlæge indenfor 24 timer. Sker dit traume i weekenden, er du nødt til at henvende dig i tandlægevagten for at blive hjulpet. Indenfor 24 timer er der en chance for at redde din tandnerve. Der kan laves en aflukning til nerven, og tandstykket kan sættes på, eller der skal laves en plastfyldning.

Er der gået over 24 timer, er der stor chance for, at din tand skal have en rodbehandling, hvis den stadig er bevaringsværdig.

Hvis der ingen rød prik er i tanden, er bruddet ukompliceret, og tandstykket kan sættes på, eller der kan laves en plastfyldning.

Hvis tanden er knækket dybt ned i roden, kan tanden måske ikke laves. Dette skal der en tandlæge til for at vurdere.

Jeg har slået min permanente tand med roden helt ud

Her skal der handles hurtigt, hvis tanden skal kunne bevares. Hvis der er kommet skidt på tanden, skal den rengøres let – hold om tanden ved tandkronen og skyl tanden let med lidt vand. Der må ikke røres for meget ved roden, da rodcementen og fibrene kan tage skade. Sæt tanden på plads i hullet straks! Tiden er essentiel her, og jo før des bedre. Kontroller at det ser rigtigt ud. Hold tanden skubbet godt op i hullet og kom til tandlæge hurtigst muligt. Du kan ikke køre bil samtidig med, at du holder tanden på plads, så tag en taxi eller skaf en chauffør.

Hvis du ikke kan få tanden skubbet ordentlig på plads i hullet, kan det skyldes at knoglen er blevet ødelagt i hullet. Placer tanden i omslagsfolden i munden mellem tænder og læbe og tag til tandlæge med det samme. Alternativt kan tanden også opbevares i noget mælk eller i noget spyt i en kop. Det er meget vigtigt, at tanden bevarer sin fugtighed.

Hvis du kommer akut hos os med sådan et traume, vil vi få dig i stolen hurtigst muligt, så vi kan få dig hjulpet. Tanden skal sættes fast med en metaltråd, der er hæftet til nabotænderne, så den sidder stabilt. Kun hvor den sidder stabilt, kan tanden vokse sig fast til knoglen igen. Efter nogle uger kan båndet tages af og prognosen vurderes. Prognosen, for at tandnerven bevarer sin vitalitet, er bedre for barnets umodne tand, hvor roden ikke er helt færdigdannet og dårligere for den voksnes tand, hvor tanden næsten helt sikkert skal have en rodbehandling. Dette skal der følges tæt op på. Din tand skal vurderes ud fra løbende kontroller med røntgenbilleder og tests af tandens vitalitet. Prognosen for en lang overlevelse af tanden er bedre for børn end for voksne. Hvis uheldet er ude, og tanden mistes, vil der kunne laves et implantat som en erstatning for din tand. Det kan laves så flot, at man ikke kan se, at du har en kunstig tand.

Du skal have en antibiotikakur, og en stivkrampevaccination, hvis det er over 10 år siden, du har fået den sidst.

Tanden er slået ind, og sidder nu i en forkert position

Ring til os snarest og bestil en tid. Idet roden sidder i en forkert position, er tandens forsyning af blod mv. kompromitteret. Derfor bør den sættes på plads snarest, hvis tandnerven skal have en chance for at komme sig. Din tand skal sættes på plads og skal fastholdes i sin position ved hjælp af et metalbånd, som sættes fast til nabotænderne, så tandens rod kan vokse fast til knoglen igen. Efter nogle uger kan båndet tages af og prognosen vurderes. Prognosen er god for barnets umodne tand, hvor roden ikke er helt færdigdannet og dårlig for den voksnes tand, hvor tanden næsten helt sikkert skal have en rodbehandling. Dette skal der følges tæt op på.

Hvad kan jeg tage af smertestillende tabletter

Smerteniveau: Anbefalede dosis:

Få smerter

 

2 panodiler (paracetamol)

 

Moderat til stærke smerter

 

600 mg ipren (er det sammen produkt som ibuprofen og ibumetin) sammen med 2 panodiler (er det samme produkt som pamol og pinex). Denne blanding må du tage hver 8. time

Eller

400 mg ipren sammen med 2 panodiler. Denne blanding må du tage hver 6. time.

 

Meget stærke smerter

 

Dolol.

Du skal have recept på dette fra en tandlæge eller en læge

 

Alle produkter kan købes som håndkøbsmedicin på apoteket.

Du skal passe på, at du ikke tager flere tabletter, end hvad der står anbefalet på indlægssedlen, der ligger i pakken, idet du kan risikere at belaste dine indre organer. Hvis de tabletter du tager, ikke virker godt nok, bør du skifte til nogle stærkere tabletter af en anden type.

Kontakt os hvis du har smerter fra mundhulen. Det er vigtigt at ringe så tidligt som muligt på dagen, så vi kan få fundet en tid.

FIND OS

Tandlægerne i Hørning
Nørre Alle 21 – 8362 Hørning

Tlf: 86 92 24 62

info@hoerningtand.dk

Gratis parkering i 3 timer – husk at sætte din P-skive

Tandlægerne i Hørning